Vesi keitettävä Lievestuoreella saastumisvaaran vuoksi: putki halkesi, kun pelastuslaitos sammutti Laukaan suurpaloa

Veden keittokehotus jatkuu ainakin ensi viikkoon, arvioi ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen. Mari Waali

Teemu Rauhala

Lievestuoreen käyttövesiverkostossa havaittiin merkittävä vuoto keskiviikkoiltana, kun pelastuslaitos otti verkostosta vettä Ysitien ja Saviontien lähellä riehuneen suurpalon sammuttamiseen.

Putkirikon vuoksi käyttövesi on keitettävä Lievestuoreella sekä samassa painepiireissä olevien vesiosuuskuntien alueella. Kehotus koskee Kuhnontien, Metsolahden, Puhakan ja Saarilampi–Simunan vesiosuuskuntia.

Laukaan ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalaisen mukaan putki on saatu korjattua, mutta keittokehotus asetettiin voimaan varotoimenpiteenä. Kukaan asukas ei ole toistaiseksi sairastunut vesijohtovedestä.

– Putkilinja oli asennettu peruskallion päälle. Paineenvaihtelun vuoksi 225-millinen rautaputki repesi, Lappalainen kertoo.

Putkirikko tapahtui metsässä Vävylänmäen lähellä. Putkirikkoa selviteltäessä ongelmia seurasi lisää.

– Myös sulut, joilla vedentuloa yritettiin hillitä, rikkoutuivat. Kaiken hyvän lisäksi kaivinkone pisti vielä runkolinjan poikki ja vettä suihkusi ylös. Torstai-iltana alkoi näyttää siltä, ettei tämä voi olla enää kovin hygieenistä, Lappalainen sanoo.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen mukaan ylivoimaisesti suurin osa Laukaan suurpalon sammutusvedestä otettiin Leppävedestä, ja vesijohtoverkostosta vettä otettiin vähäisempiä määriä. Vesijohtoverkostosta otettu vesi pumpattiin Lievestuoreen paloasemalta, jonne on erikseen rakennettu vesiasema paloautoja varten.

Pelastuslaitos tarvitsi keskiviikon ja torstain välisenä yönä valtavasti vettä Laukaan suurpalon sammuttamiseen. Tiina Mutila

Sakkaista vettä ei saa juoda

Terveydensuojeluviranomainen hakee perjantaina verkostovesinäytteitä kattavasti verkoston eri puolilta mahdollisen saastumisen selvittämiseksi. Alustavat tulokset näytteistä saadaan lauantaina, jolloin kunta on luvannut tiedottaa asiasta lisää. Lappalaisen mukaan keittokehotus jatkuu joka tapauksessa ainakin ensi viikolle.

Putkivuodon vuoksi alueella on aloitettu suojaklooraus. Vesijohtoveden klooripitoisuus on suojakloorauksen aikana matala, joten se ei estä veden käyttöä.

Painevaihteluiden seurauksena verkostosta voi lähteä liikkeelle sakkaa, joka aiheuttaa veden samentumista ja värjääntymistä. Sakkaista vettä ei tule käyttää ruuanlaitto- tai juomavetenä.

Keittokehotus koskee noin tuhatta asukasta ja lisäksi alueella toimivia yrityksiä.

Varavesijakelu on järjestetty kuluttajille Lievestuoreen torille.

Juttua päivitetty klo 12:48: Lisätty pelastuslaitoksen huomio, jonka mukaan suurin osa sammutusvedestä otettiin Leppävedestä.

Juttua päivitetty klo 13:35: Lisätty pelastuslaitoksen huomio, jonka mukaan vesijohtoverkostosta otettu sammutusvesi pumpattiin Lievestuoreen paloasemalta.

Kommentoi