Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leppävedelle uusi rautatiesilta

Leppävedellä Jyväskyläntien varressa on alkamassa melkoinen jumppa. Tällä hetkellä rautatiesillan kupeessa tehdään ainoastaan autoliikenteen kiertotietä, mutta kun urakka ensi vuoden toukokuussa huipentuu, on näky komea: silloin siirretään satojen tonnien painoinen rautatiesilta hitaasti liu'uttaen paikoilleen.

Uusi silta rakennetaan talven ja kevään aikana nykyisen viereen. Sen valmistuttua puretaan ensin junarata, sitten vanha silta, ja sen jälkeen uusi silta asennetaan vanhan tilalle. Lopuksi junarata rakennetaan uudelleen tutulle linjalleen.

"Rakentamisvaiheessa uuden ja vanhan sillan väliin jää tuskin metriäkään tilaa. Kun uusi on valmis ja vanha purettu pois, siirretään uusi silta liukurataa pitkin paikoilleen", kertoo Keski-Suomen ely-keskuksen siltainsinööri Jari Mikkonen.

"Sitä liikutetaan hydraulitunkeilla, ja liike on niin hidasta, että sitä tuskin silmällä erottaa. Kuulostaa ihmeelliseltä, mutta se on arkista puuhaa työntekijöille. Vastaava operaatio tehtiin samalla rataosuudella Tikka-Mannilassa", hän jatkaa.

Siltainsinööri Mikkonen kertoo, että nykyinen rautatiesilta on elinkaarensa lopussa. Äänekosken biotuotetehtaan myötä lisääntyvä junaliikenne edellyttää uuden rakentamista. Sillan eliniäksi hän arvioi 100 vuotta.

"Vanhassa on niin vakavia vaurioita, että se ei tule kestämään kovin kauaa. Radalla kuljetetaan sellua ja liikennettä tulee olemaan runsaasti."

Jari Mikkonen kertoo, että uusi silta on rakenteeltaan vanhaa vastaava jännitetty kaukalopalkkisilta. Sillan rakentaminen ei tule keskeyttämään liikennettä Jyväskyläntiellä, ja nopeusrajoitus työmaa-alueella pysyy nykyisessä 50 kilometrin tuntivauhdissa.

"Suunnitelma on sellainen, että siitä ei tarvitse mennä alemmas", Mikkonen kertoo.

Nyt rakenteilla olevasta kiertotiestä tulee s-kirjaimen muotoinen, ja Mikkonen arvioi että se otetaan käyttöön marraskuun aikana. Myös kevyen liikenteen väylälle rakennetaan väliaikainen reitti, joka otetaan pian käyttöön.

Toukokuussa liikenne joudutaan ohjaamaan muutaman päivän ajaksi vaihtoehtoiselle reitille, kun vanha silta puretaan ja uusi siirretään paikoilleen. Reittiä ei ole vielä lyöty lukkoon.