Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loimua nostaa kaukolämmön hintaa lähes viidenneksen – näkyy myös monen keskisuomalaisen asiakkaan laskulla

Kaukolämpöyhtiö Loimua aikoo nostaa hintojaan marraskuun alussa 18 prosenttia. Yhtiö perustelee hinnankorotuksiaan lämmöntuotannon kustannusten nousulla. Hintoihin vaikuttaa sen mukaan myös yleinen kustannustason nousu, sekä verkoston ja laitosten kunnossapitotöiden hinta.

Loimuan arvion mukaan tyypillisen omakotitaloasiakkaan kuukausilaskuun korotus tuo 30–40 euron lisän. Rivi- ja kerrostalohuoneistoissa korotus jää yhtiön mukaan 10–20 euroon kuukaudessa.

Loimua toimii Keski-Suomessa Jyväskylän alueella esimerkiksi Vaajakoskella, Palokassa ja Tikkakoskella, sekä Laukaassa ja Uuraisilla. Keski-Suomen lisäksi sillä on kaukolämpötuotantoa Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla. Yhtiö tunnettiin vuoteen 2020 asti Elenia Lämpönä.

Loimualla on Keski-Suomen alueella toistatuhatta asiakaskohdetta. Näitä ovat esimerkiksi kokonaiset taloyhtiöt, yksittäiset kiinteistöt ja teollisuuden kaukolämpöasiakkaat.

Loimua tuottaa lämmön suurimmaksi osaksi kotimaisilla uusiutuvilla energianlähteillä, kuten puulla. Puun kysyntä on kasvanut poikkeuksellisen paljon vuoden aikana, mikä nostaa sen hintaa. Lisäksi täydentävien polttoaineiden, kuten maakaasun ja öljyn hinnat ovat nousseet reilusti sähkön hintojen kanssa.

– Hinnankorotus on asiakkaillemme kokoluokaltaan hyvin poikkeuksellinen, mutta selvästi pienempi verrattuna monien muiden lämmitysmuotojen viimeaikaiseen hintakehitykseen. Kaukolämmön toimituksen turvaamme kotimaisen puuenergian käytön, omien polttoainevarastojen sekä teollisten kumppaniemme hukkalämpöjen avulla, Loimua tiedottaa.

Valtaosan Jyväskylän alueen kaukolämmöstä tuottava Alva ilmoitti syyskuun alkupuolella, ettei yhtiö aio korottaa kaukolämmön hintoja tämän vuoden aikana. Myös tulevaisuuden korotukset aiotaan pitää maltillisina. Tarkoituksena on talousjohtaja Pasi Jalosen mukaan rauhoitella tilannetta, jonka energiakriisi on aiheuttanut.